Site Loader

SIJAINTI

Espoo

Katso meihin

10.9.2018

Andreas vei hänet Jeesuksen luo. Jeesus katsoi häneen. – Joh. 1: 42

Toisen ihmisen katse voi rohkaista ja lohduttaa, se voi antaa toivon ja välittää hyväksynnän.
Toisen ihmisen katse voi myös lannistaa ja lyödä, alistaa ja kylmätä sielun. Välittää viestin: et kelpaa.

On sanottu, että ihmisen syvä tarve on tulla nähdyksi ja arvostavalla tavalla huomioon otetuksi. Saatko sinä tulla nähdyksi, ei vain havaituksi? Saatko osaksesi lohduttavan ja hyväksyvän katseen, kun tarvitset sitä? Tuletko kaikkine kysymyksinesi kuulluksi? Mitä läheisempi toinen ihminen on, sitä tärkeämpää on saada tulla kohdatuksi. Kipeintä on kohdata välinpitämättömyys. Se on musertavaa, rakkauden vastakohta.

Vaikeinta on hyväksyä tilanne, jossa me tulemme nähdyksi ja kuulluksi tarkoituksella väärin. Se on kuitenkin yllättävän monen ihmisen kokemus. Meistä saatetaan antaa väärä todistus, joka mustaa maineemme. Silloin hyvä päänalus on puhdas omatunto. Muistella voi myös Lutherin sarkastista, mutta sellaisena juuri varsin lohdullista ajatusta: ”kukaan ei voi haukkua minua niin paljon, ettenkö todellisuudessa olisi vielä paljon pahempi.” Mikäli itsestä riippuu, on hyvä elää rauhassa kaikkien kanssa. Jos se ei ole mahdollista, saa asiansa jättää Herran voimallisiin käsiin ja luottaa oikeaan aikaan saapuvaan apuun.

Rehellinen itsetutkistelu on tärkeää kristityn perusleipää. Rehellisyys tarkoittaa rehellistä itsensä näkemistä ja samalla myös oman persoonan arvon tunnistamista. Jumalan käskyt suojelevat lähimmäisiämme meidän pahuudeltamme. Ja ne suojelevat meitä omalta ja toisten pahuudelta. Me tarvitsemme sitä, että Jumala luo katseensa puoleemme pyhän sanansa kautta. Sillä synti niin nopeasti kietoo ja uskon lepomme joutuu koetteelle.

Kun sana auttaa tunnistamaan omat karut syntimme, me alamme kaivata armon rukiista leipää. Sanaa Jeesuksen haavoista ja ristin pyhästä verestä. Kuinka hyvin ne syntiemme mustuuden peittävätkään; kuinka hyvälle armo pimeän päälle maistuukaan! Kuinka syvältä koskettaa, kun saa kuulla: ”Herrani laupias,/ on haavoissasi yhä /näin syntinenkin pyhä/ ja väärä vanhurskas” (SV 228).

Jeesuksen katseessa ihmiset kohtasivat ehdottoman rakkauden, monet ensimmäistä kertaa elämässään. Katseen, joka ei tuominnut, vaikka siihen olisi ollut sata syytä. Rakkauden, joka välittyi suoraan sydämeen. Sen tunnistivat syntiset ja sairaat, heikot ja toisten alistamat. Armo tuli ja peitti sydänten synnit. Armo laskeutui tuomioiden väsyttämien sydänten haavoihin ja sulki ne parantavaan syleilyynsä. – Voi vain kuvitella miltä tuntui olla syntiseksi luokiteltuna Vapahtajan hyväksyvän katseen kohteena. Ihmisten loukkaavat ajatukset haihtuivat pois, pahojen puheiden kaiku hiipui kaukaisuuteen. Oli vain armahdettu ihminen ja Vapahtaja, joka vakuutti vastaansanomattomasti: ”sinä olet minun.”

Entä sinä, ystävä? Jaksaisitko sinä oman elämäsi kipeiden asioiden, syntisyytesi näkemisen tai muiden suurten kysymysten keskellä uskoa, että Jeesus rakastaa sinua pyyteettömästi, ehdottomasti ja kokonaisvaltaisesti? Että hän katsoo sinua laupeutensa silmin, kyselemättä, miten hyvin olet uskonelämässäsi onnistunut? Jaksaisitko uskoa, että olet kaikkinesi hänen rakas lapsensa, jota kukaan ei voi hänen käsistään riistää? Ja jaksaisitko vielä uskoa senkin, että kaikella kipeällä, joka on melkein jättänyt sinut tielle, on sittenkin ollut salattu merkityksensä, vaikka sitä olisi nyt täysin mahdoton järjellä ymmärtää?

Jos sinua painavat synnit, niin uskaltaisitko käydä hänen kanssaan jumalallista oikeutta. Se on jotakin aivan muuta kuin inhimillinen oikeus tai silmä silmästä uskonnollisuus. Jumala kuvaa tätä oikeutta näin: – Tulkaa, selvittäkäämme miten asia on, sanoo Herra. – Vaikka teidän syntinne ovat verenpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin lumi. Vaikka ne ovat purppuranpunaiset, ne tulevat valkeiksi kuin puhdas villa” (Jes. 1:18).

Jumalallisessa oikeudessa sinulle ei voi käydä kuin hyvin. Keski-Pohjalainen Saarnamies Aaprami, ”Sokea-Aapa”, Tuominiemi toistamalla toisti yli sata vuotta sitten: ”Synnillä saa vaihtaa armon”. Sitä on taivaallinen oikeudenkäynti.

”Synnillä saa vaihtaa armon.”

 

~ Uusi Hartaus joka kuukausi ~       

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *