Site Loader

SIJAINTI

Espoo

Monien jumalien maailma

2.11.2018

Tulin hänen luokseen, koska en tiennyt mihin suuntaan olisin jatkanut. Jäin hänen luokseen, koska ei ole muuta suuntaa, johon haluaisin mennä. Tulin hänen luokseen kaivaten jotain, joka minulta puuttui. Jäin hänen luokseen, koska minulla on jotain, josta en suostu luopumaan. Tullessani hänen luokseen olin muukalainen. Jäin hänen luokseen rakkaana ystävänä. Tullessani hänen luokseen olin epävarma tulevaisuudesta. Jäin hänen luokseen ja olen varma siitä, mihin olen menossa. Tulin keskeltä pauhaavien äänten kulttuuria, jolla on satakolmekymmentä miljoonaa jumalaa. Pysyn hänen luonaan tietäen, että totuus ei sulje sisäänsä kaikkea.

Kuvaus uskosta on intialaissyntyisen apologeetan Ravi Zachariaksen kirjasta Jeesus ja muut jumalat (Perussanoma 2016). Hän tuntee maailman, jossa taivaaseen johtaa monta tietä. Hän tietää myös sen, että “totuus ei sulje sisäänsä kaikkea”. Kaikki uskonnot eivät ole yhtä. Kaikki uskonnot eivät johda Jumalan luo. Eivätkä kaikki uskonnot ole sitä mieltä, että kaikki uskonnot ovat yhtä. Jokaisen uskonnon ytimessä on luovuttamaton ja tarkka näkemys siitä, kuka jumala on tai ei ole, ja sen myötä uskonnot määrittelevät elämän tarkoituksen.

Länsimaisessa todellisuudessa, jossa kristinusko on marginalisoitunut ideologiaksi ja uskonnollisuudeksi, Ravi Zachariaksen kirja on virkistävää luettavaa. Kotoisessa kirkollisessa lehdistössä on jo totuttu siihen, että kristinuskon ydintotuuksia arvioidaan kuin mitä tahansa uskomusjärjestelmää, ulkopuolisena ja etäisenä. Puhutaan kristinuskosta, mutta ei ole vakuututtu mistään.

On silkkaa utopiaa kuvitella, että uskontojen taustalla vaikuttaisi sama jumala, jolla on vain eri kasvot eri kulttuureissa. Missiologian professori Johannes Aagaard totesi, että ihminen, joka sanoo, että kaikki uskonnot opettavat pohjimmiltaan samaa, tuntee todennäköisesti vain yhden uskonnon. Jos hän tuntisi edes kaksi hän ei sanoisi tuollaista.

Ravi Zacharias jatkaa samoilla linjoilla. “Jokainen, joka väittää kaikkien uskontojen olevan yhtä osoittaa ensinnäkin tietämättömyytensä kaikista uskonnoista, ja paljastaa lisäksi näkevänsä tunnetuimmatkin uskonnot karikatyyreinä siitä, mitä ne todellisuudessa ovat. Ytimeltään jokainen uskonto sulkee toiset pois.”

Se, jonka Jeesus löytää ja kutsuu seuraajakseen, viettää uskonnollisuuden hautajaisia. Uskonnot pyrkivät jumaluuden yhteyteen, kristinusko kertoo Jumalasta, joka tuli ihmisten luo.  Paavalin mukaan epäjumalat eivät ole todellisia, niiden palvojat palvovat vain riivaajien oppeja. Herramme opetuksen mukaan Hän on tie, totuus ja elämä, eikä kukaan pääse Isän luo muuten kuin hänen kauttaan. Jeesus on ahdas portti, jonka luona armo osoittautuu avaraksi kuin taivas.

 

Kommentoi

Your email address will not be published. Required fields are marked *